Ankara - MELIAL Workshop - Lucica Radu

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Ankara - MELIAL Workshop

Am avut mult de gandit daca sa merg sau nu in Ankara la workshop-ul MELIAL - Media Literacy for Adult Learners organizat prin intermediul programului European Grundtvig de catre YPIDA, insa intr-un final  m-am decis sa merg. Alergatura multa, peripetii si mai multe, dar iata ca m-am trezit brusc pe banca de asteptare in aeroport sa urc in avion spre Ankara. Parca toata framantarea mea fusese un film derulat pe repede inainte.Am avut parte de 9 zile pline de aventura, intr-o tara cu care ne asemanam destul de mult, alaturi de oameni din 15 tari, o echipa de aproape 30 de persoane cu tot cu organizatorii. Am avut parte de  multe discutii despre comunicare, cultura, religie si istorie; am vizitat parti din Ankara si o zi am petrecut-o in Cappadocia.
Ankara este un oras sec, nou de doar 80 de ani, fara o arhitectura speciala, fara o poveste sau un mit in spate. Centrul vechi este mic dar frumos pavat si aranjat si cred ca singurul loc cu o poveste din tot acel oras. Un oras asezat pe dealuri ( faci febra musculara daca urci prea mult pe strazile lor), curat si chiar destul de sigur as putea spune - nu iti era frica sa mergi noaptea pe strazi.
Vizitele la Televiziunea TRT si la mausoleului lui Ataturk au fost memorabile. Televiziunea si radioul inca ma fascineaza si vazand toti acei oameni acolo lucrand parca as fi ramas si eu ceva mai mult sa vad cum se intampla toate minunile alea :). Mausoleul Ataturk ocupa un spatiu cat Casa Poporului de mare ca si imprejurimi, si este un loc impresionant. Faptul ca toti il venereaza pe Ataturk este deja stiut, daca stai sa rascolesti in istorie chiar i-a ridicat mult, insa prea ii vezi chipul peste tot mai ceva decat il vedeam noi pe Ceausescu in vremea comunismului.Stradutele mici cu comercianti de toti felul, centrul presarat cu cafenele una langa alta, parcuri cu lebede dragute, bazaruri de condimente in care nu stiai ce sa faci mai intai si restaurante cu mancaruri traditionale de te lingeai pe toate degetelele.

Cappadocia a fost o alta experienta interesanta, pacat ca a fost frig ca tare mi-ar fi placut o plimbare cu balonul. Din pacate trebuie sa fie cald pentru asta si trebuie sa fii pregatit cu 300 euro in buzunar pentru o asa experienta :). Minunile naturii, urmele crestinismului si faptul ca turcii au profitat de aceasta zona si au transformat-o intr-o zona turistica minunata te lasa fara suflare. Totul e diferit, aerul, culorile, oamenii, linistea....TOT!
"Cappadocia (Capadochia) este o regiune din Turcia având o suprafață de 800 km2. Cele mai importante orașe din această regiune sunt AvanosNevsehirUrgup. Cappadocia se află în estul Anatoliei, în centrul a ceea ce este acum Turcia. Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, care este străpuns de vârfuri vulcanice,Muntele Erciyes (Argaeus vechi), în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), cu 3916 m, fiind cel mai înalt. Delimitările regiunii istorice a Cappadociei sunt vagi, mai ales spre vest. Spre sud, Munții Taurus formează granița cu Cilicia și separă Cappadocia de Marea Mediterană. Spre vest, Cappadocia este delimitată de regiunile istorice ale Licaoniei la sud-vest, și Galatiei la nord-vest. Coasta Mării Negre cuprinde regiunea care s-a separat din Cappadocia devenind regiunea Pontus, în timp ce granița de est a Cappadociei este realizată de cursul superior al fluviului Eufrat, înainte ca acesta să-și devieze cursul spre Mesopotamia." Mai multe detalii gasiti aici.
 Un astfel de proiect te schimba, iti schimba toate perspectivele, iti da un alt suflu, o alta putere de a lupta  si multe idei de viitor. Chiar daca nu totul a fost perfect, oamenii pe care i-am cunoscut acolo au fost minunati si abia astept sa ii mai revad in alte proiecte.

Daca aveti ocazia sa participati la astfel de workshop-uri nu dati cu piciorul, nu stati in balanta, nu ezitati, mergeti si traiti fiecare clipa la maxim! :)


Niciun comentariu:

@templatesyard