Abraham Lincoln - omul din spatele filmului - Lucica Radu

marți, 29 ianuarie 2013

Abraham Lincoln - omul din spatele filmului


Aseara, intr-o atmosfera de sarbatoare alaturi de prietenii TVR2 am fost la avanpremiera filmului Lincoln. Lincoln, este nu numai un film despre omul Abraham Lincoln ci istoria povestita intr-o maniera cinematografica de exceptie. Nu degeaba filmul in regia lui Steven Spielberg si cu roluri principale jucate de actori de renume, precum: Daniel Day Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field si Davin Strathain este nominalizat la Oscar.

In primul rand Lincoln era om, un om normal, avocat la baza ce lupta pentru drepturile egale ale tuturor oamenilor. A fost unul dintre cei mai iubiti presedinti ai Statelor Unite ale Americii pentru ca a stiut sa asculte si pe omul sarac si pe cel bogat si cel mai important lucru este ca a stiut sa faca dreptate. Filmul ni-l prezinta pe Lincoln in ultimile patru luni ale sale de viata in care incearca din rasputeri sa puna capat Razboiului de Secesiune si totodata sclaviei. Rolul presedintelui american Abraham Lincoln este interpretat de Daniel Day Lewis, un rol care a fost deja recompensat cu un Glob de Aur si cu o nominalizare la premiile Oscar. Lewis reuseste sa aduca la viata un presedinte american cu o inteligenta si intelepciune iesite din comun si cu un temperament puternic care a reusit mereu sa se impuna in fata celor din jurul sau.

Filmul, la fel ca si viata presedintelui Lincoln se termina trist si brusc. Dupa castigarea razboiului impotriva sudului, cand fericirea incerca sa isi faca loc si in sanul familiei presedintelui, Lincoln a fost asasinat.

Dar, ce ne spune istoria despre Abraham Lincoln?
Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865), câteodată numit Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), supranumit Rail Splitter și The Great Emancipator, a fost cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) și primul președinte republican.
Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei și a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American prin selecționarea generalilor și aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selecționarea oficialilor superiori civili ai Nordului. Astfel a pronunțat, pe 1 ianuarie 1863 Proclamația emancipării. A supervizat eforturile diplomației americane, a patronat politic operațiile Partidului Republican, a informat opinia publică prin mesaje și cuvântări (așa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a inițiat, formulat și condus planuri sociale esențiale (așa cum ar fi abolirea sclaviei și Reconstrucția Uniunii).   A fost asasinat la terminarea Războiului Civil de actorul John Wilkes Booth, un simpatizant fanatic al statelor sudice.  Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspirații organizate de plantatorii din sud, dar această supoziție nu a fost demonstrată nici până în prezent. - Sursa Wikipedia
 Daca esti pasionat de istorie si vrei sa vezi dincolo de ce s-a scris despre Lincoln, mergi si vizioneaza filmul. Este posibil sa te plictiseasca..sa te socheze dar in final vei spune ca: Nu se mai nasc presedinti asemeni lui Lincoln!

Se spune ca pelicula Lincoln se afla in programul lui Spielberg inca din 1999, atunci cand a cumparat drepturile de filmare pentru cartea Team of Rivals scrisa de Goodwin. Se pare insa ca dupa 13 ani, Spielberg a reusit sa isi vada visul implinit si sa creeze biografia dramatica a presedintelui American. 


Multumesc pentru invitatia la film prietenilor TVR2, Odeon Film si Cinema City.

Niciun comentariu:

@templatesyard