12 noiembrie, Ziua Mondială a Pneumoniei - Lucica Radu

luni, 12 noiembrie 2012

12 noiembrie, Ziua Mondială a Pneumoniei


Stiati ca:

  • România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate infantilă din cauza pneumoniei, la nivel mondial: 29% (mai mare decât în India, Bangladesh, Nigeria);
  • Pneumonia este principala cauză a mortalitătii infantile în România;
  • În 2011, 1,3 milioane de copii sub 5 ani au murit în întreaga lume din cauza acestei  boli prevenibile și tratabile
Vrem sa credem ca suntem o tara civilizata, ca suntem europeni cu acte in regula...si cand deschidem ochii mai bine vedem o alta realitate decat cea pe care ne-am imaginat-o. Nu este posibil sa lasam lucrurile asa, sunt lucruri care pot fi prevenite, pneumonia nu este un cutremur, este o boala respiratorie ce poate fi prevenita printr-un vaccin. De ce nu ne informam? De ce facem copii doar ca sa ii facem?

„Încă din 2006, OMS și UNICEF, prin lansarea raportului Pneumonia, ucigașul uitat al copiilor, atrăgeau atenția că în lume doar unul din 5 părinți (sau îngrijitori ai copiilor) cunosc semnele de pericol ale pneumoniei (respirație dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frison, pierderea poftei de mâncare, convulsii etc.) și doar jumătate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc îngrijiri medicale. Intervenții eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile dar ajung la prea puțini copii. Ca răspuns la această situație a fost elaborat Planul Global de Acțiune  pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei ale cărui ținte până în 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzător, 90% acoperire cu alimentație exclusivă prin alăptare la sân în primele 6 luni de viață. Sperăm ca prin această campanie să îmbunătățim cunoștințele despre această boală neglijată pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, declară Victor Olsavsky, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății în România.
In sprijinul parintilor, vine campania Să protejăm împreună copilăria, o platforma online unde puteti gasi toate informatiile necesare cresterii si ingrijirii copiilor. 

Mai multe detalii despre Ziua Mondiala a Pneumoniei, cat si despre campania Sa protejam impreuna copilaria gasiti aici.

Niciun comentariu:

@templatesyard