„O şansă pentru familia ta!” - Un program în sprijinul micilor fermieri - Lucica Radu

vineri, 19 octombrie 2012

„O şansă pentru familia ta!” - Un program în sprijinul micilor fermieri


La invitația lui Chinezu și a celor de la Danone România, ieri am fost într-o mică excursie la Zimnicea pentru lansarea oficială a proiectului "O șansă pentru familia ta". În ultima vreme multe companii au înțeles cât de importantă este componenta de CSR pentru un business bine pus la punct, iar acțiunile lor devin din ce în ce mai vizibile, ceea ce mă face să mă înclin în fața lor. Cum sărăcia este mare la noi în țara și cum banii din fondurile europene ajung foarte greu la noi, parcă ar fi opriți la graniță pentru nereguli ( dar asta este o altă poveste pe care o să o detaliez într-un articol viitor) cei de la Danone România au găsit o modalitate onestă de a-i ajuta pe cei nevoiași. Proiectul "O șansa pentru familia ta" este primul de acest gen dar sunt sigură că vor urma și altele cât de curând. 


 În ce constă proiectul? 
  • Danone România, impreună cu Fundaţia Heifer România şi cu sprijinul fondului de investiţii Danone Ecosystem, lansează in aceste zile, programul socio-economic „O şansă pentru familia ta!”, adresat comunităţilor de mici fermieri din zonele cu potenţial de dezvoltare redus. Proiectul presupune o investiţie de 1,9 milioane de euro şi se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani.

  • Scopul programului este să încurajeze micii producători să se asocieze, pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile prin producţia de lapte de bună calitate. De asemenea, programul are şi o componentă de instruire a fermierilor privind sănătatea, nutriţia, îngrijirea şi mulsul văcuţelor, pentru a obţine lapte conform cu cerinţele de calitate ale Uniunii Europene.

  • În total, 800 de familii vor beneficia de acest program, iar în primii 2 ani, peste 200 de juninci vor ajunge gratuit în casele gospodarilor.
  • “O şansă pentru familia ta!” se va desfăşura în două etape: în prima fază, de program vor beneficia gospodări din trei localităţi - Zimnicea, jud. Teleorman, Cocorăştii Colţ, jud. Prahova şi Belin, jud. Covasna, iar în faza a doua alte, două comunităţi
  •  Vacuțele pe care le primesc beneficiarii acestui proiect sunt aduse din Irlanda ( unde surprinzător sau nu, la o populație de 4 milioane de locuitori, au peste 8 milioane de văcuțe), sunt de rasă Holstein Friesian, rasă renumită pentru calitatea și cantitatea laptelui său. O junică poate da până la 25 de litri de lapte pe zi față de 2-3 litri pe care un țăran îi scoate la o văcuță de-a noastră. De unde vin banii?
  • Proiectul este finanțat de către fondului de investiţii Danone Ecosystem. Surpriză, Danone cere bani de la Danone. Procedurile nu sunt ușoare, sunt reguli stricte. Așa cum ne spunea ieri Bogdan Ioachim, Directorul de comunicare Danone România, procesul este unul lung însă avantajul major față de fondurile europene este că nu există corupție, mai bine zis premizele pentru corupție și atunci dacă ai un proiect fezabil pentru țara ta, Grupul Danone te finanțează. 
Care este principiul acestui proiect?
  • "Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, “Passing on the gift - Dar din dar”. Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute altor familii din comunitate. În acest fel, darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte. Prin stimularea zootehniei se va mări cantitatea de lapte de calitate europeana produsă şi vor creşte veniturile familiilor din comunităţile asistate”, a declarat Ovidiu Spînu, Director Heifer România.
Cam acestea sunt datele proiectului, însă ce am simțit acolo pe pielea mea, este mai mult decât  vă puteți închipui. Drumul lung, de mai bine de două ore pe drumurile patriei noastre, soarele cald de toamnă ce ne-a luminat calea și voia bună din autocarul plin cu bloggeri și ziariști mi-au făcut ziua frumoasă. Însă, imaginea satelor și a orașelor din sudul țării a fost ceva mai mult decât dezamagitore. Sărăcie, case de chirpic care stau să cadă, foste CAP-uri părăsite, oameni în vârstă pe fața cărora se vede tristețea. Palmele lot muncite și sudoarea ce le acoperă fruntea arsă de soare parcă strigă în cor: AJUTOR! 

E greu pentru ei, e greu pentru noi toți, asta o tot spunem și nu facem nimic... Ajunși la Zimnicea, un oraș mort care se aseamănă mai mult cu un sat decât cu un oraș european, am intrat într-o curte mare ( sediul Polaris, furnizor de lapte constant pentru Danone România) în care ne așteptau o mână de oameni, beneficiari ai acestui proiect. Oameni, care se uitau cu speranță spre zonă îngrădită unde așteptau cele peste 50 de văcuțe. Nu le venea să creadă, erau nesiguri și totuși bucuroși că cineva le întinde o mână de ajutor. Sunt familii și cu câte 14 persoane care nu au altă preocupare de cât agricultura...vă dați seama ce înseamnă pentru ei să primească o vacă, care apropo costă în jur de 2000 de euro. Chiar dacă aleg să vândă laptele sau să îl folosească pentru gospodăria lor, acesta este un mare ajutor pentru ei. 

Dar din dar se face rai, este principiul acestui proiect și sper din suflet să beneficieze cât mai multe familii de acest ajutor!  
  
Felicitări Danone România și felicitări Fundației Heifer România pentru acest proiect!  

Acesta este primul meu articol „Pentru concursul Blogger European”, una din cele mai bune oportunitati pentru bloggerii români de a atrage atenția asupra unor probleme majore ale Comunității Europene. Mai multe detalii despre concurs gasiti in regulament.

2 comentarii:

Zwargolak Zwk spunea...

frumos articol!
de mercedesa n-ai zis nimic? :))

Lucica Radu spunea...

nu am zis nimic de Mercedesa...la naiba cum am putut sa o omit :))

@templatesyard