Macarons - un dulce de 10! - Lucica Radu

miercuri, 27 iunie 2012

Macarons - un dulce de 10!


Cei care ma cunosc stiu foarte bine ca imi place sa fac prajituri foarte mult. Si de asemenea, ma bucura enorm cand prietenii mei se bat sa le manance. Cine stie, intr-o buna zi visez sa am o cofetarie cocheta intr-un colt de Bucuresti :). Dar, revenind la subiectul de astazi, "macarons", sunt prajiturile care mi-au atras atentia acum cativa ani si nu m-am lasat pana nu am ajuns sa le gust. Recunosc, ca si in Romania au ajuns sa le produca cateva cofetarii de lux si sunt la fel de bune ca cele de afara.

De curand, m-am plimbat prin lumea mirifica a ciocolateriilor din Belgia. Nu vreti sa stiti ce bunatati, frumuseti, amalagam de gusturi gasesti acolo. Pe stradutele intortocheate din Bruges, gasesti cate o ciocolaterie la fiecare metru parcurs, praline, ciocolata de casa si macarons. Yammii...


Dar voi stiti care este istoria acestor prajiturele colorate si extrem de aromate?
Aceasta prajitura s-a nascut in Italia, in 1533, cand a fost pentru prima oara creata de catre bucatarul Catherinei de Medici, pe vremea cand aceasta era casatorita cu Ducele d'Orleans, care in 1547 a devenit rege al Frantei. Termenul macaron are aceeasi insemnatate ca si cuvantulmacaroni, adica aluat fin, moale.
Primele macarons erau simple prajituri facute din pudra de migdale, zahar si albusuri de ou.
In Franta exista si azi foarte multe povesti legate de istoria lor, cea mai cunoscuta fiind aceea ca nepoata Catherinei de Medici a fost salvata de la infometare mancand macarons. 
Abia in secolul 20, macarons au devenit aceasta prajitura cu doua capacele, iar Pierre Desfontaines, nepotul lui Louis Ernest Laduree, a avut ideea sa puna si o crema intre cele doua capace si sa le lipeasca.
De atunci, macarons sunt cele mai bine vandute prajituri din cofetariile franceze.
Ceea ce trebuie sa stiti despre ele este ca, desi nu par foarte complicate, necesita foarte multa atentie la detalii si respectarea retetei intocmai. Ai nevoie de organizare inainte, de ustensile potrivite, ingrediente de calitate si mult timp la dispozitie. Iar peste toate acestea... multa rabdare!
In primul rand este important de stiut faptul ca exista 2 feluri de retete pentru Macaron: cea italiana si cea franceza. Cu siguranta, cele frantuzesti sunt cele mai renumite, insa sa nu uitam ca totul a plecat de la un bucatar italian. Realist privind problema insa, reteta italiana este un pic mai simpla si nu necesita precizie la cel mai inalt nivel. Sursa o gasiti aici.
 Asadar, voua va plac aceste prajiturele minunate? :)



2 comentarii:

Cupy spunea...

Mmm, ce pofta mi-ai facut. Mi-ar placea foarte mult sa le fac in casa

Lucica spunea...

si eu as vrea sa incerc sa le fac in casa :)

@templatesyard