A Dangerous Method - Freud vs Jung - Lucica Radu

joi, 8 decembrie 2011

A Dangerous Method - Freud vs JungDupa lungi negocieri la birou in cursul zilei, ne-am hotarat ce film sa vedem seara... Ne-am oprit la "A Dangerous Method", un film cu si despre relatia dintre Carl Gustav Jung si Sigmund Freud. Nu este un film pe gustul tuturor si nici nu este un film pe care sa il vezi la cinema. Poti sa il vezi linistit si in pat acasa :). 


Pentru cineva pasionat de psihologie si psihanaliza filmul acesta poate fi o ecranizare a ceea ce a citit de-a lungul timpului. Actiunea se desfasoara in pragul primului razboi mondial in Zurich si Viena. Inspirat dupa evenimente reale, filmul prezinta relatia turbulenta dintre psihanalistul incepator Carl Jung, mentorul sau Sigmund Freud si Sabina Spielrein, tulburata psihic din cauza unor traume din copilarie, care a intervenit intre cei doi. Printre ei, mai apare Otto Gross, doctor si el la randul lui, dar aici este in calitate de pacient desfranat mereu dornic sa forteze limitele.


Vizionand filmul mi-am adus aminte de tot ceea ce am citit in facultate legat de psihanaliza. Am sa las mai jos cateva teorii ale lui Freud si Jung...asa just FYI.


Freud a fost cel care a intaratat spiritele la inceputul secolului XX cu teoriile sale asupra sexualitatii. Sexualitatea era o tema considerata secreta, tabu, chiar si pentru adult. Freud a indraznit si mai mult, plasand-o la nivelul copilariei.
Primul act al copilului mic, suptul, este un act sexual, el produce placere sexuala. La fel se intampla si cu erectiile precoce, exhibitionismul infantil. La toate acestea se mai adauga si complexul lui Oedip, potrivit caruia copilul mic manifesta un atasament sexual fata de parintele de sex opus si, complementar, rivalitate fata de parintele de acelasi sex. Cu toate acestea, Freud nu considera sexualitatea copilui ca fiind “perversa” pentru ca nu se finalizeaza in procreatie (aceasta fiind scopul sexualitatii normale). Freud prelungeste insa sexualitatea nu numai in“jos”, coborand-o pana la nivelul copilariei, ci si in sus explicand prin intermediul ei o multime de fenomene ale vietii sociale a omului. Arta, literatura, religia, morala nu sunt altceva decat tot manifestari ale sexualitatii. “ exista situatii, scria el, cand instinctele sexuale renunta la placerea partiala pe care o produce satisfacerea lor sau la cea procurata de actul procreatiei, inlocuind-o printr-un alt scop care a incetat sa mai fie sexual, devenind social. Denumim acest proces- sublimare”. - Freud, Sigmund, Introducere in psihanaliza.
Jung continua cercetarea privind psihanaliza insa putin mai departe de teoriile lui Freud. Reticentele lui Jung fata de teoria freudiana s-au raportat mereu la rolul sexualitatii in dezvoltarea psihica. Jung insa nu cred ca a fost vreodata adeptul teoriei sexualitatii a lui Freud. Distantandu-se ulterior de mentorul sau Freud, C.G. Jung a abandonat meandrele psihosexualitatii freudiene, stabilindu-se in domeniul spiritualitatii si al esoterismului. 
 
S-au scris multe despre cei doi, s-au facut analize si comparatii. Concluzia mea este ca amandoi au fost geniali in ceea ce au descoperit. Cat despre film, eu zic sa va lasati purtati de povestea filmului, pentru ca merita!


Niciun comentariu:

@templatesyard