Procesoare vs neuroni - Lucica Radu

duminică, 30 octombrie 2011

Procesoare vs neuroni


PROCESÓR s. n. (inform.) 1. echipament, element de bază al unui ordinator, capabil să efectueze un set de instrucțiuni. 2. program general al unui sistem de exploatare care execută o funcție complexă omogenă. (< engl. processor, fr. processeur


NEURON (‹ fr. {i}; {s} gr. neuron „nerv”) s. m. (HIST.) Celulă nervoasă (element de bază al sistemului nervos) specializată în conducerea impulsurilor nervoase, compusă dintr-un corp celular numit perikarion și din prelungiri protoplasmatice de două tipuri: axon sau cilindru-ax unic, de obicei lung, și dendrite, de obicei multiple și scurte; neurocit. La naștere, omul are între 10 și 100 de miliarde de n. 


Putini dintre noi stiu ca sistemul nervos central al omului functioneaza aproape ca un procesor. Este motorul nostru al fiecaruia in parte. Fara acest sistem nu am putea functiona, nu am putea gandi, nu ne-am putea misca, nu am putea vorbi, practic am fi doar niste legume. Acelasi lucru este valabil si in lumea calculatoarelor si a gadget-urilor, procesoarele fac ca acestea sa devina pe zi ce trece mai performante.


In ziua de azi trebuie sa ne adaptam din mers noilor tehnologii, chiar daca noi, cei din generatia celor ce au crescut cu cheia de gat, nu ne-am nascut cu aceste tehnologii la capul patului. Generatia de astazi, se joaca de la 3 ani pe calculator, iar smartphone-ul nu reprezinta o necunoscuta pentru un copil. Ei s-au nascut in aceasta lume a tehnologiei, in aceasta lume agitata in care totul se misca cu viteza luminii. Ma intreb, daca copiii de astazi vor intelege vreodata ce inseamna sa te joci pe strada sau sa simti mirosul unei carti cand o citesti....cand ei ajung sa foloseasca tehnologii avansate inca de la varste fragede, iar cartile ajung sa le citeasca pe iPad sau Kindle.

Tu cum crezi ca va evolua creierul uman in era tehnologiei? Ne vom transforma in mici roboti sau vom mai avea un dram de umanitate in noi?

Nota: Acest articol este scris pentru SuperBlog 2011, etapa 12.

Niciun comentariu:

@templatesyard