Psiholog vs Psihiatru - Lucica Radu

marți, 19 aprilie 2011

Psiholog vs Psihiatru

Inca exista acea confuzie intre psiholog si psihiatru, iar lumea de teama sa nu fie considerata "nebuna" nu ia in considerare faptul ca ar putea primi ajutor specializat de la un psiholog. Analizand definitiile psihologiei si a psihiatriei vom vedea multe asemanari, dar si deosebiri ( via Wikipedia)


Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință) este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiunile psihice și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.


Psihiatria (din limba greacă: psyché (ψυχη) = spirit, suflet și iatros (ιατρος) = medic) este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale.

Suntem obisnuiti sa ne inchidem problemele in noi sau sa ne destainuim unui prieten, dar ce faci atunci cand problemele te coplesesc? Cand nu poti sa iti mai dai raspunsuri la intrebari, iar prietenul se afla  in imposibilitatea de a-ti da sfaturi bune? 

Primul pas este constientizarea, daca ai constientizat ca ai o problema, trebuie sa faci in asa fel incat sa ii gasesti si rezolvarea. Dar unde mergi? Psiholog sau psihiatru? 

Psihologul este acea persoana ce ocupa de cauzele ce au dus la starea pacientului actuala iar psihiatrul este acea persoana ce actioneaza direct asupra simptomelor, de cele mai multe ori prin tratament medicamentos. Cei doi se completeaza reciproc, de cele mai multe ori psihologul este cel ce in ultima instanta indruma pacientul catre medicul psihiatru. Insa, terapia cu medicatia sunt complementare, nu iti rezolvi o boala psihica doar cu terapie dar nici doar cu medicatie.

In loc de concluzie, nu este o rusine sa ceri ajutorul unui specialist. Sunt oameni dispusi sa te asculte si sa te ajute sa te cunosti mai bine...nu te inchide in tine...nu lasa sa iti dispara zambetul si bucuria de a trai!

6 comentarii:

Allesssia spunea...

Eu am ramas surprinsa de reactia unei persoane cu educatie inalta chipurile...cum? psiholog? ...mai mai sa mi se faca rusine asa m-am simtit la reactia persoanei. Am respirat adanc si am ripostat. Mi se pare normal ca bunica sa nu faca diferenta intre cele 2 denumiri ca deh..e femeie batrana, de la tara, dar PERSOANA era plimbata prin tari straine, cu educatie intr-un centru universitar renumit....wtf?!Si nu inteleg de ce sa-mi fie rusine sa vb cu un psiholog? E drept ca nu imi poate da sfaturi ca nu se cuvine, dar ma pot descarca fara sa ma simt amenintata de ideea ca cineva ar putea afla.

Lucica spunea...

Sunt multe persoane de genul asta sis...din pacate...

Te poti descarca fara ati fie teama ca persoana aceea te va judeca. Este un strain practic...ce nu este implicat in povestea ta.

Chiulica spunea...

Nice, folositor articolul. Mie, cel putin.

Lucica spunea...

:) ma bucur ca pot fi de folos prin ceea ce scriu. >:D<

ღAzucenaღ spunea...

Eu nu cred ca e vorba de rusine cand se vorbeste cu un psiholog ,pur si simplu in Romania nu prea se cauta si din lipsa banilor ,dar si din lipsa timului ,de exemplu orice scoala are un psiholog ,dar in acel cabinet nu se duc persoanele care au cu adevarat nevoie ,ci doar cele care se plictisesc pe coridor.O singura data am fost la un psiholog si atunci am facut niste teste asta pentru ca nu am fost obisnuita asa si intotdeauna am crezut ( inca am aeasta impresie) ca sunt propriul meu psiholog ,am citit multe carti de acest fel si singurul motiv pentru care m-as duce la un psiholog ar fi doar ca sa nu ma simt singura ,sa vorbesc cu cineva.

Lucica spunea...

lipsa banilor este o problema in Romania, insa si lipsa educatiei in acest sens. In scoala toti profesorii ar trebui sa indrume elevii catre cabinetul psihologic, mai ales in perioada adolescentei cand un copil poate cadea in diferite extreme si sunt multi parinti ce nu stiu sa discute cu copiii lor. Psihologul pentru adult ar trebui sa fie locul unde mergi sa discuti, sa te descarci, sa nu tii in tine unele lucruri.

Si eu consider ca sunt propriul meu psiholog, insa daca as considera ca nu mai pot sa imi gestionez singura problemele as apela la unul.

Multumesc de vizita ღAzucenaღ, te mai astept pe blogul meu! Sarbatori fericite sa ai! :)

@templatesyard